Lešnikova jedrca, skrita v oleseneli luščini, ki je na drevesu “oblečena” še v zeleno ovojnico ali “srajčko”, so zelo hranilna, imajo prefinjen, bogat okus in prijetno aromo. So bogat vir vitaminov (E, B1, B2, B6, C, A, K), mineralov (K, Ca, Fe, P, Zn, Mg, Mn), nenasičenih maščob, fenolov, karotenov, fitosterolov, beljakovin, sladkorjev, vlaknin in še nekaterih drugih koristnih snovi.
Zaradi svoje sestave so bili lešniki prepoznani kot zdravju koristno živilo. Številne klinične raziskave so pokazale, da imajo močno antioksidativno delovanje in varujejo pred rakom. Vplivajo na znižanje holesterola in s tem na manjši pojav bolezni srca in ožilja. Imajo tudi protivnetno delovanje. T. i. dobre, nenasičene maščobe pomagajo vzdrževati telesno težo in preprečujejo debelost, še posebej, če z lešniki nadomestimo del preostalih zaužitih maščob. Nutricionisti in medicinska stroka poudarjajo preventivno uživanje in priporočajo 30 do 40g, kar pomeni 25 do 30 lešnikovih jedrc dnevno. Lešnike v veliki meri uporabljajo tudi v kozmetični in farmacevtski industriji.![]() |
Ekološka kmetija Planko & KlehMaruška PlankoDopolnilna dejavnost na kmetiji Lekmarje 14, 3264 Sveti Štefan G 040 170 399 E info@koza.si |