Piškotki
  

Večkrat me vprašajo, zakaj imajo nekatera jajca bledo rumen rumenjak.

Barva rumenjaka ni odvisna od barve lupine. Nanj vplivata v glavnem dva dejavnika. Mlajše kokoši nesejo jajca z bolj rumenim in bolj čvrstim rumenjakom, še večji vpliv pa ima hrana, s katero se kokoši prehranjujejo. Kokoši se pri nas prosto gibajo in uživajo naravno hrano, ki je sestavljena večinoma iz trave, žuželk, insektov, črvov in še kakšnih drugih manjših živali, kot dodatek pa dobijo pšenico koruzo in ječmen. V zimskem času se večinoma prehranjujejo samo s pšenico, koruzo in ječmenom. Razlika je tudi med kokošmi samimi; nekatere cele dneve lovijo žuželke, medtem ko se druge raje zadržujejo v bližini kokošnjaka in krmilnika z žitom.

Obiščite nas, sedite za kakšno urico ali dve v bližino kokošnjaka in opazujte kokoši ter si poberite sveža jajčka.

 

Vas zanima, zakaj bi morali jesti več jajc!

Jajca že leta neupravičeno štejemo med  nezdrava živila. Vendar pa obstajajo znanstveniki in strokovnjaki za prehrano, ki nasprotujejo staromodnemu razmišljanju. Zato objavljajo kaj vsa jajca vsebujejo in zakaj jih je treba zaužiti čim bolj pogosto.
Organsko pridelana jajca poznanega izvora se smatrajo za zdravilo. Če jih boste jedli redno boste naredili nekaj čudovitega za svoje zdravje. So zelo lahko prebavljiva in nudijo popoln uravnotežen paket hranljivih stvari in jačajo imunski sistem.
So izvor zelo kvalitetnih proteinov in maščob. Vsebujejo bistvene hranljive snovi za mozek, živce, žleze in hormone. Aminokisline pomagajo pri pomlajevanju kože in drugih organov. Poleg teh jajca vsebujejo ogromno drugih pomembnih sestavin: niacin, riboflavin, holin, vitamine A, D, E, magnezij, kalij, fosfor, magnan, železo, jod, baker, cink in žveplo.
Malo starejši tisti iz osemdesetih let se še sigurno spomnite slogana »svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje« Naše mame in babice so vedele kaj je dobro ampak se je to znanje počasi izgubilo pozabilo. Termična obdelava uničuje del hranilnih snovi v jajcih. Vendar imajo kuhana ali pečena jajca še vedno zelo veliko hranilno vrednost.

Ne boste verjeli, kako so jajca dejansko pomembna in dobra za naše zdravje.
Ne jedo se samo za zajtrk. Skuhajte jih zjutraj in lahko jih jeste čez cel dan. Zakaj so jajca zlata vredna?
 

KREPITEV MIŠIC

Jajca so dober vir beljakovin. Pomagajo povečati mišično maso, pomagajo pri hujšanju in uravnavajo krvni tlak. Vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih človeško telo potrebuje.
 

ČUVAJO SRCE

Prav tako lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca. Če se sprašujete kako,  jajca vsebujejo visok odstotek HDL (dobrega holesterola), ki je zelo potreben v telesu. Vsebujejo polovico priporočenega dnevnega vnosa holesterola.


ODLIČNE SO ZA GRADNJO CELIČNIH MEMBRAN V MOŽGANIH

Jajca vsebujejo tudi holin, snov, ki pomaga pri gradnji celičnih membran in možganskih  molekul . Samo eno jajce vsebuje več kot 100 miligramov holina (550 mg, je priporočeni dnevni odmerek za moške in 425 miligramov za ženske).
 

ČISTIJO KRI

Če jemljete omega-3 maščobne kisline ali pasterizirana jajca bo to pomagalo zmanjšati raven trigliceridov v krvi, kar  zmanjša možnost bolezni srca.
 

PREPREČUJEJO STARANJE

Jajca so bogata z antioksidanti, ključnih borcev proti prostim radikalom v naših celicah. Konzumacija jajc preprečuje celično izumrtje in pojavnost mutacij, ki lahko povzroči raka.
 

IZBOLJŠUJEJO VID

Jajca pomagajo našim očem, vsebujejo visok delež antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek degeneracije rumene pege in sive mrene. Prav tako vsebujejo visok odstotek vitamina E, katerega pomanjkanje vodi do slepote.
 


Prijava na novice

Druženja in delavnice
 
Individualni Sirarski tečaj
program in termin prilagodimo
vašim željam

Ekološka kmetija Planko & Kleh

Maruška Planko
Dopolnilna dejavnost na kmetiji
Lekmarje 14, 3264 Sveti Štefan
G 040 170 399
E info@koza.si