Piškotki
  

Kozje mleko

Kozje mleko, zlasti pa sirotka in drugi fermentirani izdelki iz kozjega mleka, spadajo med najbolj zdravilna hranila. Njegovi zdravilni učinki niso novost, saj je različne bolezni, tudi raka, s kozjim mlekom zdravil že Hipokrat. Njegova zdravilnost verjetno izhaja iz dejstva, da koza v svoji prehrani zaužije več kot šeststo vrst rastlin več kot druge živali, med njimi tudi zdravilne rastline, ki jih druge domače živali ne. Kozje mleko je nekoliko bolj bele barve kot kravje, saj so karotenoidi , ki dajejo rumenkasto barvo, v večji meri že spremenjeni v vitamin A.

 

Kaj je v kozjem mleku tako dobrega?


Kozje mleko ima malo morje pozitivnih učinkovin in s tem tudi veliko pozitivnih vplivov na naš organizem in na naše zdravje. Med drugim deluje protikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko. Izdelki iz kozjega mleka, predvsem sirotka, kefir in sir, našega prebavnega trakta zaradi prave kombinacije mineralov in maščobnih kislin ne obremenjujejo tako kot kravje mleko in izdelki iz njega, zaradi česar so odlična izbira za prehrano majhnih otrok in tistih, ki so v obdobju hitre rasti.  

Ste vedeli? Koze zaradi še nepoznanih učinkovin ne zbolijo za rakom.


Kozje mleko, ki je še najbolj podobno človeškemu mleku, je zelo hitro prebavljivo. Glede na raziskave se kozje mleko prebavi v 40 minutah, medtem ko se kravje mleko prebavi v dveh urah in pol. In kaj vpliva na boljšo prebavljivost? Večja in boljša razpršenost maščob – maščobne kapljice v kozjem mleku so namreč veliko drobnejše, zaradi česar se pod vplivom fermentov v prebavilih lažje in hitreje razgradijo
 


Prijava na novice

Druženja in delavnice
 
Individualni Sirarski tečaj
program in termin prilagodimo
vašim željam

Ekološka kmetija Planko & Kleh

Maruška Planko
Dopolnilna dejavnost na kmetiji
Lekmarje 14, 3264 Sveti Štefan
G 040 170 399
E info@koza.si